perjantai 1. toukokuuta 2009

Vappupuhe Tikkurilassa

Tänään haluan katsoa maailmaa lapsen silmin. Jokainen on lapsi.

Nyt on tärkeä vuosi, nyt on oikeuksien sopimuksen juhlavuosi. Toivon paljon hyviä juhlia! YK:n lapsen oikeuksien sopimus täyttää 20 vuotta marraskuun 20. päivänä 2009.

YK:n lapsen oikeuksien sopimus on maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus ja se koskee kaikkia alle 18-vuotiaita lapsia. Juhlavuoden suojelijana toimii tasavallan presidentti Tarja Halonen.

Juhlavuoden aikana edistetään alle 18-vuotiaiden oikeutta osallistua oman elämänsä päätöksiin.

Jokaisen päätöksen yhteydessä tulee kysyä:
- miten tekeillä oleva päätös vaikuttaa lapsen elämään ja lapselle tärkeiden ihmisten elämään

Se tarkoittaa sitä, että kaikkia asioita katsotaan lasten ihmisarvoisen elämän näkökulmasta. Lapset eivät tarvitse isän tai äidin työttömyyttä tai pitkiä työpäiviä, pätkätyösuhteita, lasten elämä ei kaipaa ympäristömyrkkyjä, yksinäisyyttä, riistoa, sotaa!

Lapset tarvitsevat rauhaa elämään, turvaa ja suojaa sekä osuutensa yhteiskunnan voimavaroista.

Se mikä on hyvää lapsille, on hyvää kaikille!

Olen ehdokkaana Eurovaaleissa Olen ehdokkaana, koska haluan Euroopasta lapsellisemman! Lapsellinen Eurooppa on osa ihmistä kunnioittavaa maailmaa, jossa vallitsee sopusointu ihmisten ja luonnon kesken!

Lapsellinen maailma on ihmisoikeuksien ja rauhan kunnioittamisen maailma! Siinä maailmassa ovat kansalaisoikeudet markkinaoikeuksien edellä. Siinä maailmassa ovat Ihminen ja luonto ensin markkinahöpötys sitten.

Hyvät ihmiset!

Päätökset eivät tipahda taivaasta, meillä Vantaalla ne tulevat tuolta muutaman sadan metrin päästä, homeisesta kaupungintalosta. Kaupunginhallitus määräsi lautakunnat leikkaamaan palveluja! Lehdissä on lukenut, että päätös olisi ollut yksimielinen! Niin ei ollut! Vantaan Vasemmisto ei hyväksynyt sosiaali- ja terveystoimen leikkauksia! Mutta kukaan ei kannattanut meitä! Ei kokoomus, ei demarit, ei kristilliset ja keskusta, ei vihreät, eikä edes perussuomalaiset!

Me emme halua sitä, että laman ja Vantaan talouden maksajiksi joutuvat ne joilla menee heikommin. Meille on kerrottu, että edessä on maksujen korotuksia, terveysasemien lakkauttamisia, omaishoidon tuen ja muiden tukipalvelujen rajoittaminen tiukentamalla kriteerejä, joilla pääsee palveluun!

Hyvät ihmiset!

Laki määrää, että työntekijällä on oikeus jäädä pois työstä alle 10 vuotiaan lapsen hoitamiseksi tai hänen hoitonsa järjestämiseksi. Myös tätä vanhemman lapsen tai aikuisen hoivan järjestämiseksi työntekijällä on oikeus tilapäiseen poissaoloon ns. pakottavasta perhesyystä. Lain mukaan tämä oikeus syntyy, kun tilanne on yllättävä ja ennalta-arvaamaton ja että työntekijä on välttämätön tilanteen hoitamiseksi. Soveltamisehdot ovat kuitenkin käytännössä tiukat!

Erityisesti isovanhempien tai sukulaisten omaishoivan ja palkkatyön yhdistäminen on vaikeaa. Virallisesti joka neljäs virallisen omaishoitajatittelin saanut on myös ansiotyössä. Tiedossa on myös se, että meillä on kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka hoitavat omaisiaan, sukulaisiaan tai ystäviään! He eivät saa tekemäsään työstä mitään korvausta!

Kaikille omaishoitajille vapaapäivät ja oma aika ovat jaksamisen kannalta tärkeitä. Mutta jos ei ole sijaisia tai muuta apua, niin silloin ei voi pitää vapaapäiviä. Omaishoitajien jaksaminen on lujilla!
Mitä sitten tulisi tehdä?

Työelämää on kehitettävä niin, että ansiotyössä käyvän omaishoitajan ei tarvitse olla työnantajan hyväntahtoisuuden varassa!

Pikaisesti olisi lainsäädäntöä muutettava siten, että ansiotyön ja omaishoidon yhteensovittaminen onnistuisi kaikissa työpaikoissa samalla tavalla, kuten se nyt onnistuu hyvin toimivissa työpaikoissa.
Kaupungin pitäisi tarjota kodinhoitoapua enemmän, jotta omaishoitajien jaksamista lisättäisiin. Omaishoidon tukea tulisi nostaa!

Omaishoitajat tekevät arvokasta työtä. Sitä työtä ei saa aliarvostaa leikkauslistoilla tai kriteerien tiukentamisella.

Vantaan Vasemmisto vaatii, että sosiaali- ja terveyspalveluista ei säästetä. Lapsiperheet ja kotona asuvat vanhukset tarvitsevat kodinhoitajia, joilla on aikaa myös jutella. Omaishoitajat tarvitsevat vapaapäivänsä!

Leikkaukset on torjuttava! Leikkaukset iskevät pahiten juuri niihin, joilta ei ole leikattavaa. Kaupunginhallituksen kabinetti on sanansa sanonut, nyt on katujen vuoro.

Länsimäessä kerätään jo nimiä terveysaseman lakkauttamista vastaan! Omaishoitajien aseman parantamisesta on tulossa yhteinen usean valtuutetun aloite!

Tarvitaan adresseja, painostustoimintaa, tarvitaan ennakkoluulotonta vastarintaa! Nykymenon on katkettava. Tarvitaan keskinäistä solidaarisuutta.

Nykyinen tilanne ei ole syntynyt missään ulkoavaruudessa, kyllä tämä on seurausta ihmisten päätöksistä ja ihmisten päätöksillä se on muutettavissa.

Tehdään vuodesta 2009 muutoksen vuosi, vuosi jolloin osattaan valita toisin. Uskalletaan nousta barrikadeille, jotta inhimillisyys säilyisi! Kaikkea ei tarvitse sietää! Toisenlainen maailma on mahdollinen. Tehdään se ja vallataan kadut, nyt on katuparlamenttien aika!

Kohti lapsellista Eurooppaa
kohti lapsellista maailmaa

Me voimme muuttaa maailman, me haluamme tehdä sen, me teemme sen!

Hyvää Vappua kaikille

Ei kommentteja: