maanantai 25. toukokuuta 2009

Äänioikeusilmoituksia kateissa - kuka sählää?

Isäni lähetti viestin eilen illalla Kajaanista, että hänelle ei ole tullut äänestysoikeudesta kertovaa ilmoituskorttia. Sama tilanne oli myös naapureilla.

Maistraatti laatii äänioikeusrekisterin osoitteiden perusteella. Asiaa selviteltiin Kajaanissa maistraatin kanssa. Vastaanotto ei ollut kovin suopea aluksi. Taisivat säikähtää, että mitähän tapahtuu, jos virhe on heillä. Maisraatissa tutkailtiin asiaa välittömästi ja saatiin selville, että ilmoitukset ovat jääneet odottamaan jakelua.

Tämän päivän aikana on ilmennyt, että Oulun Itellan toimipisteessä on tapahtunut lajitteluvirhe. Ilmoituksia on matkalla Kainuun Sanomien tänään julkaiseman verkkouutisen mukaan n. 2 000.

Kunnallisvaalien osalta sähköisessä äänestyksessä tapahtuneet virheet johtivat uusiin vaaleihin. Minkälainen pyykinpesu tästä asiasta syntyy?

Aktiivinen kansalainen osaa olla huolestunut siitä, että hän ei saa ilmoitusta äänestyspaikastaan ja äänioikeudestaan. Miten kansalainen, joka ei tiedä etujaan? Miten hän osaa valittaa, että hän ei ole saanut tietoa asiasta, josta hän ei ole tiedä saavansa tietoa. Kuinkahan moni tietää missä voi käydä tarkistamassa äänioikeutensa, jos tietää että vaalit on tulossa?

EU-vaalien äänestysinnon arvioidaan olevan alhaisempi kuin muissa vaaleissa. Kuinka moni näistä ilmoituskortin saamatta jääneestä oli hoksannut kaivata ilmoitusta.

Ei kommentteja: