sunnuntai 31. toukokuuta 2009

Aaltonen hesarissa; kommarien touhoilua?

Päivän Hesarissa kirjoitti toimittaja Pekka Aaltonen EU:n ja liikunnan suhteesta. Samalla hän ihmetteli, että kovin moni EU-ehdokas jätti vastaamatta Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n kysymyksiin.

Totta kai vastasin; pidän liikuntaa tärkeänä suomalaisen poltiikan lohkona ja samaa mieltä olen Euroopan Unionin osalta. Katso vastaukseni.

Ja näin Aaltonen;
YLÄKULMA
helsingin sanomat 31.5.2009
Kommareiden touhuilua?Pekka Aaltonen

Politiikka on tylsää. Ja EU-sellainen varsinkin.

Politiikka ja urheilu eivät kuulu yhteen. Poliittiset urheiluihmiset ovat kommareita tai muita vasemmistolaisia.

Noin kokee moni urheilumies.

Samaan hengenvetoon samat ihmiset jaksavat urputtaa, kuinka yhteiskunta ei tue riittävästi urheilua.

Ei se tue, jos päätöksiä tekemään ei ole valittu ihmisiä, jotka ymmärtävät sporttia.

Ensi sunnuntain EU-vaalit on hyvä tilaisuus vahvistaa parlamentin "urheilupuoluetta". Ehdokkaita siihen on tarjolla SLU:n verkkolehdessä, Liikunnan ja Urheilun Maailma (www.slu.fi/lum).

Kaikille ehdokkaille urheilu ei ole ensisijaisen tärkeää, koska heistä vain 30 prosenttia vastasi lehden kyselyyn. Vaalikiireissä kysely on tietysti voinut jäädä myös osalta huomaamatta.

Aktiivisimpia vastaajia olivat sosiaalidemokraattien ja kokoomuksen ehdokkaat. Vastauksia tuli toki kaikista eduskuntapuolueista.

Urheilu on ollut EU:ssa lapsipuolen asemassa. Sen säätely ja tukeminen on jäänyt vähälle.

Jatkossa ratkaistaan mm. kansallisten rahapelien monopoliasema. Suomen liikuntatoiminnalle, kulttuurille ja muulle kansalaistoiminnalle Veikkauksen tuotto on nykyisten selvitysten mukaan elinehto. Rahapelien vapauttaminen romuttaisi valtionapujärjestelmän.

EU myös vankistaa Veikkauksen ja urheilun yhteyttä. Se ei varmasti hyväksy, että lottoeuroja jaettaisiin muihin budjettikohteisiin.

EU ratkaisee myös kansalaistoiminnan mahdollisuuksia toimia vapaan kilpailun markkinoilla. Urheiluseurat tarvitsisivat tuekseen muutaman kunnon EU-direktiivin suojelemaan niitä kansallisten verottajien ja muiden byrokraattien mielivallalta.


PEKKA.AALTONEN@HS.FI KIRJOITTAJA ON HELSINGIN SANOMIEN URHEILUTOIMITTAJA.

Ei kommentteja: