torstai 23. lokakuuta 2008

Kaikilla maailman lapsilla on oikeus inhimilliseen elämään!

Lapsipoliittinen näkökulma tarkoittaa sitä, että lapsia ja nuoria ja heidän asioitaan koskevan päätöksenteon ohjenuoraksi otetaan seuraavat periaatteet:
* lapsella on oikeus hoivaan ja turvaan,
* lapsella on oikeus osuuteen yhteiskunnan voimavaroista,
* lapsella on oikeus osallistua itseään koskevaan asioiden käsittelyyn ja päätöksentekoon.

Lapsinäkökulman toteuttaminen politiikassa edellyttää uutta ajattelua. Jokaisen päätöksen yhteydessä tulee kysyä: miten tämä päätös vaikuttaa lapsen elämään ja lapselle tärkeiden ihmisten elämään.

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula muistutti puhuessaan Joensuussa syyskuussa lasten oikeuksia käsittelevässä seminaarissa, että lapsi on kuntalainen syntyessään ja jo ennen sitä, eikä vain "tuleva kuntalainen".

Tämän pitäisi ohjata päätöksentekoa ja palvelujen tarjontaa. On ainutlaatuista, että
Suomessa on perustuslaintasolla säädetty lapselle oikeus vaikuttaa häntä itseään koskeviin asioihin kehitystään vastaavasti.", Aula totesi. Hän ehdotti, että tehtäisiin lapsivaikutusten arviointi samaan tapaan kuin nyt tehdään ympäristövaikutusten arviointi.

Maria Kaisa Aula totesi, että Suomi sijoittuu melko hyvin kun verrataan kansainvälisesti lasten hyvinvointia ja useimmat lapset voivat hyvin ja elävät onnellista elämää. Mutta pienelle osalle lapsia näyttää kasautuvan monimutkaistuvia ongelmia. Lasten hyvinvoinnin seurannassa meillä on puutteita.

Lapsiasiavaltuutettu Aula toivoi lasten elämään enemmän aikuisten läsnäoloa, vaikkapa yhteisiä aterioita. Enemmän leikkiä ja vähemmän suorittamista. Painopisteen siirtäminen lasten palveluissa korjaavasta työstä ehkäisevään työhön vaatii kunnassa eri hallinnonalojen yhteistyötä. Se vaatii myös enemmän voimavaroja neuvolaan, koulun oppilashuoltoon, lapsiperheiden kotipalveluun ja lasten harrastusmahdollisuuksiin, hän korosti. Lapsiasiavaltuutettu Kaisa Maria Aula on oikealla asialla jämäkästi! Kiitokset siitä!

Itse sitoudun ajamaan ja kehittämään lapsivaikutusten arviointia kaupungin päätöksenteossa niin luottamushenkilönä kuin virkamiehenä. Lisäksi haluan nostaa lapsivaikutustenvaikutusten arviointia valtakunnalliseen ja Euroopan Unionin päätöksentekoon.

Kaikilla maailman lapsilla on oikeus inhimilliseen elämään!

Ei kommentteja: