tiistai 10. helmikuuta 2009

Säästökuuria luvassa

Virallinen lehdistötiedote 9.2.2009 / Vantaan kaupunki

Vantaan kaupunginhallitus sai iltakoulussaan virkamiesjohdon tilannekatsauksen kaupungin taloustilanteesta ja sen edellyttämistä toimenpiteistä

Tänään ensimmäistä kertaa kokoontuva uusi kaupunginhallitus aloitti toimikautensa iltakoululla, jonka pääteemoina olivat yleisen taloustilanteen vaikutukset Vantaan kaupungin verotulojen kehitykseen ja sen edellyttämät toimenpiteet.

Yleisen taloustilanteen heikkenemisen seurauksena myös Vantaan verotulot alenevat vuonna 2009. Verotulot saattavat jäädä kaupunginjohtaja Juhani Paajasen mukaan vuonna 2009 noin 40 miljoonaa euroa alemmiksi suhteessa vahvistettuun tulo- ja menoarvioon. Työttömyysluvut ovat lähteneet nousuun myös Vantaalla vaikkei tilanne olekaan vielä erityisen hankala. Tämä johtuu muun muassa siitä, että Vantaan elinkeinorakenne (palvelupainotus) reagoi talouden taantumaan teollisuuspaikkakuntia hitaammin. Rahoitusjohtaja Pirjo van Nuesin mukaan rahoituspuolen haasteena on erityisesti lainaa myöntävien tahojen lukumäärän supistuminen ja lainamarginaalien nousu. Kuntarahoituksen rooli on alkanut korostua muiden lainanantajien rinnalla.

Tämänhetkisen tilanteen osalta Paajanen noteerasi positiivisena valtioneuvoston päätöksen, jonka perusteella kuntatyönantajakin vapautetaan kela-maksusta. Tämä merkitsee noin 4,9 miljoonan euron summaa vuonna 2009 ja 6,5 miljoonaa euroa vuonna 2010.

Vantaan kaupungin on vallitsevassa tilanteessa ryhdyttävä toimenpiteisiin taloutensa vahvistamiseksi. Virkamiesvalmistelun pohjana on vuoden 2009 käyttömenojen karsiminen yhteensä noin 2% toimialojen yhteisellä ponnistuksella. Valmistelu tapahtuu vuorovaikutuksessa kaupunginhallituksen kanssa. Tällä tähdätään siihen, että kaupunginhallitus kykenee päättämään tarvittavista menoleikkauksista yksityiskohtineen maaliskuussa. Päätettävästä kokonaisuudesta käytetään nimeä Vantaan Talousohjelma 2009 ja se muodostuu kolmesta osasta:

1. Talouden tulostavoite
2. Strategiset linjaukset
3. Toimenpiteet toimialoittain

Tehostamistoimenpiteet ja mahdolliset menoleikkaukset pyritään kohdentamaan ensisijaisesti toimintamenoihin niin, ettei peruspalveluihin jouduta puuttumaan. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkinen korosti iltakoulussa, että kh:n tulee nykytilanteessa osoittaa ottavansa tosissaan taloustilanteen haasteet vastaan samalla kun se pitää sopimuksista kiinni. Kaupunginhallitus osallistuu Talousohjelman laatimiseen myös työkokouksella maaliskuun alussa.

Talousohjelma on yhtenä pääteemana kaupunginvaltuuston seminaarissa toukokuun alussa.

Vuoden 2010 osalta taloustilanne otetaan huomioon myöhemmin keväällä alkavassa kehysvalmistelussa.

Lisätietoja: kaupunginjohtaja Juhani Paajanen, puh. 0400 501924


Antti Kuusela
Viestintäjohtaja
Vantaan kaupunki
Asematie 7, 01300 Vantaa
+358 40 7696538, +358 9 83922157
www.vantaa.fi

Ei kommentteja: