tiistai 27. tammikuuta 2009

Otteita valtuustoaloitteesta

Otteita valtuustaloitteesta; koko aloite edellisessä kirjoituksessa.

Yhteisen yleiskaavan laatiminen on aloitettava yhteistyössä pääkaupunkiseudun asukkaiden kanssa. Yleiskaavaprosessi tulee olla demokraattisessa valvonnassa.

Kritiikkimme pääkaupunkiseudun vapaaehtoisessa yhteistyössä kohdistuu päätöksenteon demokratiavajeeseen, asukkaiden mielipiteiden huonoon kuulemiseen ja sukupuolten välisen tasa-arvonäkökohdan unohtamiseen.

Yli miljoonan ihmisen pääkaupunkiseudulla tämä onnistuu kaksiportaisella päätöksentekojärjestelmällä, jossa seutukunnallisista palveluista kuten liikenteestä ja infrastruktuurista päätetään koko alueen valtuustossa ja lähipalveluista kaupunginosavaltuustoissa.

Toimivin ratkaisu olisi uudistaa koko seudun päätöksentekorakenne.

Ehdotamme, että maailman muilta metropolialueilta kerätään kokemuksia hyödynnettäväksi jatkossa. Tukholman, Kööpenhaminan, Montrealin ja monen muun metropolialueen ratkaisuissa on varmasti paljon opittavaa. Esitämme avointa tarkastelua tulevaisuuden päätöksentekomalleista ja erilaisista kuntarakennevaihtoehdoista.

Aloitteen viimeinen kappale on suoraan Vasemmistoliiton pääkaupunkiseudun valtuustoryhmien puheenvuorosta Korsossa kesäkuussa 2008. Puheenvuoron piti silloin Kari Uotila yhteisen valmistelun perusteella.

Ei kommentteja: