perjantai 19. joulukuuta 2008

Vantaalle jätevoimala: Valtuustokysely 16.6.2008

Kaupunginvaltuustossa 16.6.2008 Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Kati Tyystjärvi ja 12 muuta valtuutettua tekivät valtuustoaloitteen:

"YTV valmistelee parhaillaan jätevoimalahanketta. Valmistuessaan laitos tuottaa nykyään kaatopaikalle menevästä, lajitellusta sekajätteestä energiaa.

Kun YTV:n toimesta käynnistetään jätteenpoltto, syntyy ristiriita polttolaitoksen mahdollisimman hyvän taloudellisen tuloksen ja jätteen vähentämispyrkimysten välille. Jätteen polttaja polttaa jätteen saadakseen liikevoittoa.

Myös tilaaja YTV pyrkii mahdollisimman hyvään taloudelliseen tulokseen. Tämä voi vähentää motivaatiota vaikuttaa jätteen synnyn ehkäisyyn. Jätteen määrän vähentämisen ja jätteen synnyn ehkäisyn pitää kuitenkin edelleenkin olla YTV:n jätehuollon keskeinen tavoite.

Varmistaaksemme sen, että jätteen synnyn ehkäisyn ja jätteenpolton tuottovaatimusten välillä ei synny eturistiriitaa, esitämme, että

  • Vantaan kaupunki edellyttää YTV:ltä etukäteislinjauksia sellaisten tilanteiden ennaltaehkäisyyn, joissa pyrittäisiin lisäämään poltettavan jätteen määrää pääkaupunkiseudulla mahdollisimman suuren taloudellisen hyödyn saamiseksi rakennettavasta polttolaitoksesta.

Edellytettävä päätös voi sisältää esimerkiksi seuraavanlaisia elementtejä:

  • Päätös siitä, että polttolaitoksessa käytetään toista polttoainetta, kun poltettavan jätteen määrää onnistutaan pääkaupunkiseudulla vähentämään.
  • Päätös siitä, että laitokseen voidaan ottaa pääkaupunkiseudun ulkopuolelta jätettä poltettavaksi, kun poltettavan jätteen määrää onnistutaan pääkaupunkiseudulla vähentämään.
  • Jätteen määrän vähentyessä polttolaitosta tulee ajaa vajaalla teholla.

Mielestämme on poliittisesti luotava edellytykset sille, että
  • jätteen polttaminen ei johda jätteen vähentämistä edistävien toimenpiteiden tai kierrätyksen laiminlyömiseen.
Jätevoimalasta lisää nettisivuillani

Valtuustoaloitteeseen vastattiin kaupunginhallituksessa 17.11.2008 § 34

Ei kommentteja: