keskiviikko 3. joulukuuta 2008

Lapsiasiaa: päiväkotiryhmien koko kasvaa!!!

Lastentarhanopettajien liiton tiedote 3.12.2008

Asetusmuutos kasvattaisi päiväkotien lapsiryhmiä ja kiristäisi henkilöstömitoitusta

Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen esitystä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja koskevan lain muuttamisesta. Tässä yhteydessä valtioneuvoston on tarkoitus tehdä lasten päivähoidosta annettuun asetukseen muutos, jolla mahdollistetaan lapsen siirtyminen osapäivähoidosta kokopäivähoitoon ilman erillistä hakuaikaa välittömästi, jos syynä on vanhemman työllistyminen tai opiskelu. Tällöin päiväkodissa olisi mahdollista tilapäisesti poiketa hoidosta ja kasvatuksesta vastuussa olevien työntekijöiden ja lasten välisestä suhdeluvusta.



Jo nyt päiväkotien lapsiryhmät ovat ylisuuria ja usein työntekijöitä on päivän mittaan liian vähän lasten määrään nähden. Näin on, koska päiväkotien lapsiryhmillä ei ole enimmäiskokoja ja jo nyt päivähoitoasetus on mahdollistanut tietyin perustein suhdeluvusta poikkeamisen. Lisäksi henkilöstömitoitus on nykyisellään jo lähtökohtaisesti riittämätön.

OAJ:läisen Lastentarhanopettajaliiton kanta päivähoitoasetuksen muutokseen on ehdoton EI.

Toteutuessaan esitys heikentäisi varhaiskasvatuksen laatua ja lasten hyvinvointia muun muassa kasvattamalla lapsiryhmien kokoa ja vähentämällä lasten käytössä olevien aikuisten määrää. Lisäksi se aiheuttaisi vastuuongelmia päiväkotien johtajille sekä hoito- ja kasvatushenkilöstölle.

Ei kommentteja: