sunnuntai 9. marraskuuta 2008

ohjelma perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisemiseksi

Olin lauantaina Uudenmaan Vasemmistoliiton piirikokouksessa Mäntsälässä. Ennen kokousasioiden käsittelyä Ruurik Holm alusti todella mielenkiintoisella tavalla vasemmiston tulevaisuuden näkökulmista. Hän haastoi keskusteluun mm. perustulosta. Sain häneltä mukaani tuoreen kirjan "Koulu ja valta". Lupasin perehtyä siihen ja kommentoidakin! Katsotaan mitä lukemisella irtoaa!

Piirikokous hyväksyi kannanoton, jossa vaaditaan:
"Turvakodit oltava lähellä."

Kannanotossa esitetään, että kuntien on laadittava ohjelma perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisemiseksi. Ohjelma tulee liittää kiinteästi myös lakisääteiseen lastensuojelusuunnitelmaan. Ohjelman perusteella on vahvistettava kuntien henkilöstön osaamista ja turvattava riittävä henkilökunta. Ohjelmassa tulee painottaa perhe- ja lähisuhdeväkivallan varhain tunnistamista ja tukitoimien kohdennettua tarjoamista.

"Perhe- ja lähisuhdeväkivalta on erittäin vaikea asia asianosaisille itselleen sekä lähellä oleville ammattilaisillekin. Ilmiö kärjistyy naisten kohtaamana väkivaltana tai väkivallan uhkana. Vuosittain joka viides nainen joutuu perhe- tai lähisuhdeväkivallan tai sen uhan kohteeksi, 17 naista on kuollut perhe- tai lähisuhdeväkivallan kohteeksi jouduttuaan. On huolehdittava, että esimerkiksi päiväkotien, koulujen ja terveyskeskusten henkilöstö ei jää yksin vaikeiden tilanteiden kanssa.

Uudenmaan Vasemmistoliitto vaatii, että uusmaalaiset kunnat kantavat vastuunsa ja tarjoavat asukkailleen kattavasti turvakotipalveluita. Tällä hetkellä Uudellamaalla on vain viisi turvakotia. Euroopan unioni suosittaa, että turvakotipaikkoja pitäisi olla yksi jokaista 10 000 asukasta kohti. Kansainvälisen selvityksen mukaan Suomi kuuluu Euroopan tasolla listan häntäpäähän yhdessä esimerkiksi Moldovan ja Romanian kanssa, kun tarkastellaan turvakotien määrää asukasmäärään nähden.

Porvoon kaupungin ylläpitämä turvakoti palvelee seitsemää Itä-Uudenmaan kuntaa. Satojen tuhansien asukkaiden kaupungeissa, Vantaalla ja Espoossa, kuntalaisia palvelevat Ensi- ja Turvakotiliiton turvakodit. Keski-Uudellamaalla ainoa turvakoti on Hyvinkäällä sijaitseva ensi- ja turvakoti Katlin. Länsi-Uudellamaalla ainoa varsinainen turvakoti on Folkhälsan Raseborgin ylläpitämä Villa Familia.

Koska varsinaisia turvakoteja on täysin riittämätön määrä, joutuvat kuntien sosiaalityöntekijät taiteilemaan apua kriisitilanteissa esimerkiksi lastensuojelun ja nuorisopalveluiden kautta. On päivänselvää, että kynnys lähteä kotoa väkivaltaa pakoon on tavattoman korkea, jos tietää, että lähin turvakoti on kymmenien kilometrien päässä. Tarkoituksena myös on, että turvakoti on tavoitettavissa jo silloin, kun kokee väkivallan uhkaa - ensimmäistä iskua ei tarvitse jäädä odottamaan."

Ei kommentteja: