torstai 13. marraskuuta 2008

Kaupungin aiheuttama vesivahinko

Vesivahingon korvaaminen vahinkorahastosta

Martti Lipponen/Kirsi Wickström/Mika Savolainen/TN

Sponda Kiinteistöt Oy on 15.9.2008 toimittanut kaupungille korvausvaatimuksen
koskien aiheettomia vesimaksuja ajalta 31.12.2002-4.4.2007.


Yhtiö vaatii, että kaupunki korvaa sille kaupungin omistaman kiinteistön vesimittarin jäätymisestä ja halkeamisesta aiheutuneet vesimaksut, yhteensä 18 705,51euroa.

Vantaan Vesi ilmoittaa lausunnossaan, että sillä on liittymissopimus Kapiteeli Oyj:n nyk. Sponda Kiinteistöt Oy) kanssa. Sopimuksen edellyttämä vesimittari sijaitsi Urheilutie 10:n piha-alueella. Mittarin kautta johdettiin talousvettä mainitulla kiinteistöllä olleeseen, sittemmin purettuun rivitaloon, Urheilutie 9:ssä sijaitsevaan kaupungin kiinteistöön ja pariin muuhun kauempana sijaitsevaan Spondan omistamaan kiinteistöön.

Kaupungin omistaman kiinteistön vesi mitattiin Spondan omistamaan johtoon kytketyn
vesimittarin kautta ns. alamittauksella. Vantaan Vesi laskutti Kapiteeli Oyj:tä päämittarin mukaan, jossa oli mukana myös kaupungin omistaman kiinteistön käyttämä talousvesi. Vantaan vesi laskutti Kapiteeli Oyj:ltä tasauslaskulla 18 705,51 euroa.

Myöhemmin selvisi, että kaupungin kiinteistössä oli ollut vesivahinko ja mittari oli vaurioitunut niin pahoin, ettei siitä saanut kulutuslukemaa eikä muutenkaan saatu selville vaurion ajankohtaa.

Tyhjilleen jätetystä kiinteistöstä oli lämmitys kytketty pois päältä, mutta vettä ei oltu pyydetty sulkemaan, jolloin vesimittari (alamittari) oli jäätynyt.


Vantaan Veden käsityksen mukaan tasauslasku aiheutui kaupungin kiinteistössä tapahtuneesta vesivahingosta ja kuuluu siten kaupungin korvattavaksi.

Vahinkorahaston asiamiehellä on oikeus päättää korvauksen suorittamisesta silloin, kun korvaus perustuu selvään ja riidattomaan korvausperusteeseen, eikä vaadittu korvaus ylitä kaupunginhallituksen16.12.2002 § 21 vahvistamaa enimmäismäärää, joka on 10 000 euroa.

Asiaa valmistellut lakimies toteaa, että Vantaan Vesi on laskuttanut Kapiteeli Oyj:ltä/Sponda Kiinteistöt Oy:ltä mittarilukemaan perustuen tasauslaskuna 18 705,51 euroa, jonka laskun Sponda Kiinteistöt Oy on maksanut.

Sittemmin on käynyt ilmi, että mainittu tasauslasku on aiheutunut kaupungin kiinteistön vesivahingosta, joten tasauslasku kuuluu kaupungin maksettavaksi.

Saatujen selvitysten perusteella vahinkorahaston asiamies esittää, että kaupunginhallitus päättäisi oikeuttaa vahinkorahaston suorittamaan vaaditun 18 705,51euron vahingonkorvauksen vuoden 2008 talousarvioon varatuista määrärahoista.

Kaupunginhallitus 17.11.2008
Apulaiskaupunginjohtajan esitys:

Päätetään korvata vahinkorahastosta Sponda Kiinteistöt Oy:lle yhtiöltä aiheettomasti peritty 18 705,51 euron suuruinen veden tasauslasku.

Täytäntöönpano:
vahinkorahaston asiamies
(valmistelija lakimies Kirsi Wickström, puh. 839 22337)

Ei kommentteja: