torstai 11. kesäkuuta 2009

Psyykkisesti sairaan lapsen kotiavustajapalvelut vaarassa

Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi 8.6.2009 kokouksessaan uuden ohjeen, jonka perusteella Vantaalla sovelletaan 1.9.2009 voimaan tulevaa uutta vammaispalvelulakia. Lain perusteella muuttuu muun muassa henkilökohtaisen avustajan myöntämiskäytäntö.

Henkilökohtaisesta avustajasta tulee syyskuusta lähtien vaikeavammaisille subjektiivinen oikeus, kun sen sijaan nykyinen laki ei edellytä vaikeavammaisuutta.
Nykyistä lakia on Vantaalla tulkittu lasten ja perheiden kannalta järkevästi.

Psyykkisesti sairaan lapsen vanhemmille on myönnetty oikeus palkata kotiin avustaja. Koulutoimi on antanut tälle avustajalle lisää tunteja, jotta lapsen koulunkäynti on voitu jotenkin järjestää. Tällä tavalla Vantaa on soveltanut henkilökohtaista avustajapalvelua laajemmin kuin uusi laki edellyttää.

Tämä hieno tuki on poistumassa tiukalla lakitulkinnalla 1.9.2009 alkaen.

Avustajaa ei lain mukaan voi jatkossa saada hoitoon, hoivaan tai valvontaan eikä ikääntymiseen liittyvien rajoitteiden synnyttämiin avun tarpeisiin.

Vaikeavammaisella tulee myös olla voimavaroja määritellä itse henkilökohtaisen avun tarve. Lisäksi uuden lain mukaan omainen ei voi pääsääntöisesti toimia avustajana ja asumispalveluyksikössä avun tarve turvataan ensisijaisesti yksikön henkilökunnan turvin.

Käytännössä laki vähentää jatkossa erityisesti lasten ja ikäihmisten mahdollisuuksia saada henkilökohtainen avustaja.

Onneksi asiaa vielä ainakin selvitetään!

Lautakunta edellytti avustaja-asian osalta, että uuden lain ulkopuolelle jäävien tuet selvitetään ja kartoitetaan seuraavaan kokoukseen mennessä.

2 kommenttia:

wabbit kirjoitti...

Lain tulkinta on valitettavasti Vantaan aikasempaa tulkintaa vastaan. Koska laki on niin tiukka, että se erikseen mainitsee vaikeasti vammaiset sekä, että vammainen itse joutuu olemaan työnantaja sekä ohjaaja. Tämä sulkee lapset pois kokonaan lain piiristä. Lain tulkintaa emme Vantaalla voi muuttaa.

Lautakunnassa vallitsi kuitenkin vielä positiivinen keskustelu, mikä päättyikin yksimieliseen lisäykseen. Lisäyksen mukaan nyt tehdään kartoitus, miten voisimme pitää "väliinputoajilla" oikeuden henkilökohtaiseen avustajaan. Tässä olivat siis kaikki puolueet mukana. Hyvä niin!

Toivottavasti saamme jotain tuloksia.

Eerovision kirjoitti...

Asiasta on virinnyt keskustelua myös Vantaan Sanomien sivuilla.

http://www.vantaansanomat.fi/content/view/full/617251

Eero